Software

Sinds de opkomst van de computer zijn sterrenkunde programma’s niet meer uit de hobby weg te denken.

Naast ster-atlassen maken amateur-astronomen ook steeds meer gebruik van computerprogramma’s die de sterrenhemel kunnen simuleren en die gebruikt kunnen worden voor het vooraf plannen van waarnemingen.

Er zijn ontzettend veel programma’s te koop. Goede programma’s voor weinig geld maar ook dure programma’s die alleen nuttig zijn voor een demonstratie maar niet voor serieus astronomisch gebruik.

Gelukkig zijn van de meeste programma’s demo’s te verkrijgen zodat je op je gemak kan uittesten wat je denk het beste te kunnen gebruiken. In veel gevallen zal gebruikersgemak en persoonlijke voorkeuren de doorslag geven; de programma’s van tegenwoordig rekenen allemaal even nauwkeurig en de mogelijkheden ontlopen elkaar vaak niet veel.

Onderstaand een beknopt overzicht van enkele zogeheten planetarium-programma’s:

Skytools: Naast het plannen van waarnemingen kan het programma alle waarnemingen loggen en is er een plug-in beschikbaar waarmee veel telescopen aangestuurd kunnen worden.

Starry Night: Starry Night is er in verschillende smaken. Van eenvoudig tot zeer uitgebreid. Starry Night kan vele telescopen aansturen.

Redshift: Redshift was jarenlang alleenheerser op de markt van planetarium software. Versie 5 is een goed programma maar mist het gebruikersgemak van bijvoorbeeld Starry Night.

Skymap Pro: Skymap is een uitgebreid programma voor het genereren van sterrenkaarten. Het mist de multimediale functies van Starry Night maar het doet waar het voor is ontworpen.

Winstars 1.0: Winstars is een gratis planetariumprogramma. Het feit dat het gratis is betekent niet dat het een slecht programma is! Winstars biedt een fraaie en heldere gebruikersinterface en de mogelijkheid tot het toevoegen van extra ster databases. Ook Winstars is in staat om zogenaamde GoTo-telescopen aan te sturen.

Er zijn nog veel en veel meer programma’s verkrijgbaar. Ook in het freeware en open source circuit zijn er verschillende programma’s die zich kunnen meten met commercieel verkrijgbare software. Het is aan de gebruiker om te beslissen wat voor hem of haar het beste is.