Astronomie & Ruimtevaartnieuws

International Space Station in een baan om de Aarde

Rusland en de Verenigde Staten praten over een nieuw ruimtestation

International Space Station in een baan om de Aarde

Artiist impression van het ISS in een baan om de Aarde

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos en zijn Amerikaanse tegenhanger NASA zijn overeengekomen om samen te werken bij de bouw van een nieuw ruimtestation dat het huidige International Space Station (ISS) moet opvolgen als dat aan het einde van zijn leven is gekomen. Het ISS blijft tot 2024 in gebruik. De samenwerking is door de baas van Roscosmos, Igor Komarov, afgelopen zaterdag wereldkundig gemaakt tijdens een persconferentie.

De twee ruimtevaartorganisaties zullen werken aan het uniformeren van hun standaarden en systemen van hun bemande ruimtevaartprogramma’s. Volgens Komorov is dit essentieel om de toekomstige samenwerking succesvol te laten verlopen. Lees meer

20 maart 2015: Gedeeltelijke Zonsverduistering

Gedeeltelijke zonsverduistering

Gedeeltelijke zonsverduistering

Vrijdagochtend 20 maart 2015 is er vanuit een groot gedeelte van Europa een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. In Nederland zal de Zon maximaal ongeveer 84% bedekt worden. De verduistering begint om ongeveer 09.30 uur en is om ongeveer 11.50 uur weer helemaal afgelopen.

Lees meer

70.000 jaar geleden raasde er een ster door onze achtertuin

De ster van Scholz schampt de Oort-wolk

De baan van de ster van Scholz door de Oortwolk (credit: NASA, Michael Osadciw/University of Rochester, Illustration-T.Reyes)

70.000 jaar geleden raasde een zwakke rode dwerg samen met zijn begeleider, een bruine dwerg, langs de buitengrenzen van ons zonnestelsel. Het was de dichtste nadering van een ster tot onze zon ooit.

De ster is bekend als de ster van Scholz. Samen met zijn begeleider passeerde hij op minder dan een lichtjaar afstand onze zon. Onderzoekers hebben dit afgeleid uit de baansnelheid van de twee sterren. Een lichtjaar is de afstand die het licht in één jaar aflegt en komt overeen met ongeveer 11 triljoen kilometer. De dichtstbijzijnde ster is Proxima Centauri op ongeveer 4 lichtjaar. Lees meer

Mogelijk heeft ons zonnestelsel nog twee onontdekte planeten

Mogelijk nog onontdekte planeten in het zonnestelsel

Mogelijk bevinden zich er voorbij de baan van Pluto nog minstens twee onbekende planeten (foto credit: NASA)

Een groep astronomen heeft een artikel gepubliceerd waarin ze schrijven dat ons zonnestelsel mogelijk nog twee onontdekte planeten heeft. Deze planeten bevinden zich ver voorbij de baan van Pluto. Hun bevindingen zijn gebaseerd op een nieuwe analyse van de banen van zogenoemde ETNO’s (extreem Trans-Neptuniaanse Obecten).

De onderzoekers bestudeerden 13 ETNO’s, koude hemellichamen vergelijkbaar met de dwergplaneet Sedna, die in grote elliptische banen om de Zon draaien. Lees meer

Asteroïde 2004 BL86 scheert op 26 januari 2015 vlak langs de Aarde

De baan van 2004bl86

De baan van asteroïde 2004 BL86 (image credit: NASA)

Op 26 januari 2015 zal asteroïde 2004 BL86 de Aarde passeren op een afstand van ongeveer drie maal de afstand Aarde – Maan. Uitgaande van de gereflecteerde helderheid wordt de grootte van de asteroïde door astronomen op ongeveer een halve kilometer geschat. De scheervlucht die 2004 BL86 zal maken is de dichtste tot asteroïde 1999 AN10 de Aarde zal passeren in 2027.

Lees meer

Drie super-Aardes ontdekt bij nabije rode dwerg

EPIC-201367065d

Artist impression van een planeet in een baan om een rode dwerg (image credit: NASA)

Een internationale groep van astronomen heeft met de Kepler Space Telescope van de NASA drie zo genoemde super-Aardes ontdekt die zich in een baan om een rode dwergster bevinden. Deze ster draagt de naam EPIC 201367065.
EPIC 201367065 (ook wel UCAC4 443-054906 genoemd) is een rode dwerg die ongeveer half zo groot en half zo zwaar is als onze Zon. De ster bevindt zich op een afstand van 147 lichtjaar van de Aarde. Lees meer

1 2 3 24